Forum CentrumSE.pl - Największe centrum dyskusyjne Sony Ericsson w Polsce: Nawigacja - Forum CentrumSE.pl - Największe centrum dyskusyjne Sony Ericsson w Polsce

Skocz do zawartości

Promuj temat na:   email facebook google
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Nawigacja

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   mrowa1910 

• Nowy
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • Rejestracja 23-styczeń 10
  • Operator:O2

Napisano 23 styczeń 2010 - 12:06

Witam.Pare dni temu zakupilem ten telefon i mam jedno pytanie czy mozna do niego wgrac inne(niz wisepilot)oprogramowanie do nawigacji np.Tom Tom i czy bedzie dzialal poprawnie?

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   First 

• Pasjonat
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 605
  • Rejestracja 19-październik 09
  • Operator:36i6

Napisano 23 styczeń 2010 - 13:31

No pewnie że można w końcu to symbian , więc np. Auto Mapa powinna latać :)
Dołączona grafika

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   New3City 

• Nowy
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • Rejestracja 10-kwiecień 08
  • Operator:Orange
  • Wersja softu:1218-9500_R2AK006

Napisano 23 styczeń 2010 - 14:00

Co do AutoMapy to śmiem mieć wątpliwości.
Garmin - sprawdzałem i działa (mam zainstalowany)
Nokia3110>5110>3210>3310 >> SE T300>>T310>>K300>>K750>>K800 i W380>>U1 oraz X1

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   mrowa1910 

• Nowy
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4

Napisano 23 styczeń 2010 - 19:37

Ok.Dzieki za odpowiedzi.Jeszcze jedno pytanko czy sa jakies problemy w takich instalacjach czy tylko wrzucic instalke na pamiec telefonu zainstalowac i powinno smigac.Pierwszy moj telefon z takimi mozliwosciami dlatego takie pytanie i nie za bardzo sie w tym orientuje.Z gory dzieki za odpowiedzi.Pozdro

Aha i jeszcze jedno czy potrzebny jest internet do uzywania np.oprogramowania Garmin??

Użytkownik mrowa1910 edytował ten post 23 styczeń 2010 - 20:37

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Gracjan44 

• Stracony dla świata
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3433
  • Rejestracja 16-styczeń 08
  • Operator:36i6
  • Wersja softu:U1 R2AK006, W850i Golden White R1KG001

Napisano 23 styczeń 2010 - 21:04

Potrzebny jest do pobrania garmina + mapy, instalacja + konfiguracja garmina to 5 minut roboty a potem pozostaje sama radość z użytkowania navi ;)
 SPRZEDAM: LCD K800i, W580, K750i, K310i; KARTY PAMIĘCI: M2 256MB-8GB, MICROSD 512MB-8GB

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   dante 

• Devil Never Cry
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Administrator
  • Postów 4303
  • Rejestracja 16-maj 09
  • Operator:Era

Napisano 23 styczeń 2010 - 22:46

Cytat

No pewnie że można w końcu to symbian , więc np. Auto Mapa powinna latać

Człowieku jak nie wiesz to nie pisz głupot. Ani AM ani TT nie ma na symbiana s60v5...
Jest garmin, Nokia maps oraz sygic mobile.
Co do garmina, wystarczy wpisać w googlach i znajdziesz tam pełno opisów co i jak. Ja osobiście go nie polecam, gdyż nie pokazuje twojej pozycji w czasie rzeczywistym (dane są przesyłane pakietami), co znacznie utrudnia nawigacje. Co do dwóch pozostałych, to jeszcze ich nie testowałem.

Dołączona grafika

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   mrowa1910 

• Nowy
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4

Napisano 23 styczeń 2010 - 23:21

Ok Panowie czyli Tom Tom sie nie na da na ten telefon tylko oprogramowania:Garmin,Nokia maps oraz sygic mobile czy ja cos zle rozumuje.Bo ten wisepilot nie za bardzo mi sie podoba po pierwsze ze trzeba miec stale polaczenie z internetem a ja takiego nie mam tylko wi-fi a za kazda minute od operatora nie bede placil a po drugie cos strasznie wolno chodzi.Przydalby mi sie ten GPS dlatego takie pytania:).Pozdro

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   dante 

• Devil Never Cry
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Administrator
  • Postów 4303
  • Rejestracja 16-maj 09

Napisano 24 styczeń 2010 - 00:05

Garmin nie potrzebuje łacza z netem, co do reszty to nie wiem, bo jak pisałem nie testowałem.
Aha zapomniałem dodać. Nawigacja przy pomocy garmina działa poprawnie tylko w pionie (bynajmniej u mnie tak jest) w poziomie, nie da sie dostatecznie zbliżyć a i "chodzi" wtedy na 3/4 ekranu.
Dołączona grafika

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   New3City 

• Nowy
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • Rejestracja 10-kwiecień 08
  • Wersja softu:1218-9500_R2AK006

Napisano 24 styczeń 2010 - 09:21

Instalacja wygląda tak:
na komputsze ;) uruchamiasz setup.exe i postępujesz zgodnie z wyświetlanymi instrukcjami, co spowoduje zainstalowanie a właściwie to skopiowanie wszystkich niezbędnych plików na (przyjmijmy) kartę pamięci a tą z kolei po zakończeniu wkładasz do telefonu, na E:/ wybierasz GarminMobileXT.sis (nazwa może być różna w zależności od wersji), po uruchomieniu ww sis'a postępujesz zgodnie z instrukcją dołączoną do opakowania (readme.txt).
Następnie ponownie podłączasz kartę pamięci do swojego komputra ;) i kopiujesz mapy, głosy oraz punkty poi.
da dał... teraz mozesz cieszyć się nawigacją w u1 :)
Garmin obsługuje maksymalnie 2 mapy ale o tym poczytasz w instrukcji.
Na połączenie z satelitami trzeba chwilę poczekać

Obecnie na nasze ukochane S60v5 nie ma nic lepszego od Garmina -takie jest moje zdanie.
"Nokia maps można ściągnąć na kompa i potem wrzucić na komórę korzystając z aplikacji nokia maps loader. http://europe.nokia.com/A4984199"
Nokia3110>5110>3210>3310 >> SE T300>>T310>>K300>>K750>>K800 i W380>>U1 oraz X1

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   rzuf 

• Nowy
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 45
  • Rejestracja 01-styczeń 70
  • Operator:PLAY

Napisano 24 styczeń 2010 - 10:30

Jest jeszcze NDrive ktory rowniez dziala na Symbianie i nie pobiera kasy za GPRS.
Co do Garmina i Sygica to dzialaja w trybie offline wiec rowniez rachunek nie wzrosnie.
Co do Nokia Maps to trzeba wybrac w ustawieniech programu tryb offline i kosztow tez nie bedzie (z ciekawostek Nokia Maps bedzie w 100% darmowa: Link pozostaje tylko pytanie jak szybko dla innych marek niz ich wlasna)
A co do AutoMapy to tak jak powiedzieli przedmowcy: nie bylo i nie ma wersji na Symbiana. Podobno programisci AM staraja sie zrobic wersje na ta platforme ale trwa to juz tyle lat ze zapomnialbym o tym bedac nawet najwiekszym optymista :)

Użytkownik rzuf edytował ten post 24 styczeń 2010 - 10:30

"Tylko 2 rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota; i nie jestem pewien co do wszechświata"
A. Einstein

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   dante 

• Devil Never Cry
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Administrator
  • Postów 4303
  • Rejestracja 16-maj 09

Napisano 24 styczeń 2010 - 18:47

Nokia maps niby się zainstaluje , ale jakoś nie chce odpalic... Może jest ktoś, kto to testował i mu sie poprawnie na satio zapodać.
Dołączona grafika

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   rzuf 

• Nowy
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 45
  • Rejestracja 01-styczeń 70
  • Operator:PLAY

Napisano 25 styczeń 2010 - 17:14

Mi sie udalo. Na PW wysle Ci linka do wersji ktora mi poszla :)
"Tylko 2 rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota; i nie jestem pewien co do wszechświata"
A. Einstein

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   kojak 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 281
  • Rejestracja 28-listopad 05

Napisano 04 luty 2010 - 22:17

Ja używam Nokia Maps 3 i póki co działa nieźle. Szybkie odświeżanie, w miarę aktualna i dokładna i ma budynki 3D. Ale obsługa mi nie leży. Jakiś taki drętwy interface ma. Dzisiaj instaluję Garmina bo kiedyś używałem go w N82 i nie był taki najgorszy tylko strasznie wolno odświeżał pozycję. :) Oprócz WisePilota wszystkie działają bez internetu. :)

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   dante 

• Devil Never Cry
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Administrator
  • Postów 4303
  • Rejestracja 16-maj 09

Napisano 05 luty 2010 - 14:53

Cytat

Dzisiaj instaluję Garmina bo kiedyś używałem go w N82 i nie był taki najgorszy tylko strasznie wolno odświeżał pozycję

A to dlatego, iż w Garminie dane są przesyłane pakietami a nie "ciągiem" jak nap w sygicu. Postanowiłem zmienić nawigację na tą drugą. Po drugie garmin niby działa na cały ekran, ale jest jakoś dziwnie podzielony. Po za tym nawet największe zbliżenie w poziomie jest traficze, gdyż nawigacja jest przystosowana do obsługi w pionie. W sygicu nie ma takich problemów.
Dołączona grafika

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   kojak 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 281
  • Rejestracja 28-listopad 05

Napisano 07 luty 2010 - 14:35

Pobawiłem się Garminem i działa ok. Oprócz tego, że telefon trochę fixuje naszą pozycję (czasami na światłach miałem 230km/h :D) to działa jak każdy inny Garmin. Czasami się zawiesza nie wiedzieć czemu. Może przez wersję 5.00.60, której oficjalnie na stronce jeszcze nie ma. Generalnie jeśli używać garmina to tylko w pionie i spisuje się świetnie. Poziome ustawienie nie jest dla tej nawigacji co wcale nie przeszkadza. :)

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1