Forum CentrumSE.pl - Największe centrum dyskusyjne Sony Ericsson w Polsce: Prezentacja C901 - Forum CentrumSE.pl - Największe centrum dyskusyjne Sony Ericsson w Polsce

Skocz do zawartości

Promuj temat na:   email facebook google
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Prezentacja C901 5,0 MPX , 2,2"

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   mazi292 Ikona

• Administrator
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 4048
  • Rejestracja 23-styczeń 08
  • Operator:Orange
  • Wersja softu:R1FA035

Napisano 14 styczeń 2010 - 23:38

Prezentacja C901

Dołączona grafika

A więc zaczynam ;)

Niestety po otwarciu pudełka zaskoczyło mnie to że producent nie dorzucił nawet karty pamięci o pojemności nawet 512mb i co się z tym wiąże ani czytnika, miałem nadzieję chociaż na smyczkę ze skóry jaką dostałem do mojego C905 no ale niestety i tego też nie było..

Oprócz telefonu dostajemy tylko ładowarkę i słuchawki, oczywiście nie licząc instrukcji obsługi, płyty z oprogramowaniem, tak więc marny zestaw, a szkoda.

Zawartość zestawu:
- Telefon
- Ładowarka
- Bateria BST-33
- Słuchawki HPM-62
- Instrukcja obsługi
- Płyta z oprogramowaniem
- Karta Gwarancyjna

Dołączona grafika

Telefon na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie solidnego i dobrze spasowanego, szczególnym zaskoczeniem dla mnie była jakość użytych w nim materiałów, telefon jest z powiedzmy niższej półki cenowej a jednak SE się postarał i zrobił świetną obudowę , nic w nim nie skrzypi przy pisaniu np: sms-ów.

Telefon jest tzw. batonikiem dla jednych plus a dla jednych minus.
Plusem może być to że nie musimy martwić się o psujące się taśmy jak w przypadku slider-a

Dodam iż telefon świetnie leży w dłoni, super się na nim pisze sms-y, palce się nie męczą przy nawet dużej ilości smsów co jest dla mnie dużym plusem bo często dużo klikam na klawiaturze ;)

Dołączona grafika

Bateria w telefonie to BST-33 znana nam m.in. z K800. Trzeba powiedzieć że trzyma dosyć długo bo aż 3dni przy użytkowaniu tj: kilkanaście minut rozmów, kilkanaście sms, parę zdjęć i 2 godziny muzyki.

Dołączona grafika

Myślę że wstępu starczy więc teraz przyjrzyjmy się bebechom tego modelu ;)

Dołączona grafika

Ekranik w tym telefonie ma wielkość 2,2" Cala, to trochę mało jak na dzisiejsze czasy ale spokojnie wystarcza, ma rozdzielczość 320x240 pikseli co jest już standardem w SE.

Menu ekranowe dzieli się standardowo na 12 ikonek tak jak w każdym SE.

Bez wątpienie model C901 może się pochwalić świetnym aparatem i jest to jego najmocniejszy punkt.

Dołączona grafika

Aparat o rozdzielczości 5 MPX, auto-fokus, Xenonowa lampa błyskowa, dioda doświetlająca która pomaga ustawić ostrość przy robieniu zdjęć.
Te wszystkie plusy to dopiero początek bo C901 to rasowy Cyber-Shot który robi fenomenalne zdjęcia.

Dołączona grafika

W oprogramowaniu aparatu spece z Sony Ericsson podarowali nam funkcję wykrywania twarzy, wykrywania uśmiechu, funkcję kontrastu automatycznego.
Na prawdę jest się czym pobawić i przy dobrym ustawieniu da się zrobić świetne fotki.

W nawet ciężkich warunkach telefon ma bardzo szybki auto-fokus co jest świetne gdy trzeba szybko zrobić zdjęcie.

Zdjęcia nim robione: Załączony plik  C901.rar (2,97 MB)
Ilość pobrań: 60

Dołączona grafika

W telefonie znajdziemy także świetny odtwarzacz muzyki na wzór Walkmana 3.0 ale bez znaczka W, muzyka jak to na platformie A2 jest przecudna i po zmianie sterów niczym nie odbiega od Walkmanowskich telefonów, głośnik jest w miarę głośny ale ma super jakość odtwarzanej muzyki i nic w nim nie trzeszczy.

Dołączona grafika

Niestety szkoda że producent nie wyposażył go w Wi-Fi gdyż teraz jest to już standard w telefonach, ale to ma być telefon dla ludzi z mniej zasobnym portfelem.

Dołączona grafika

Podsumowanie:

Na pewno telefon nie zaspokoi wymagających użytkowników, brak Wi-Fi, GPS jest wielkim minusem jak na dziś dzień.
Ale znajdzie on wielkie grono użytkowników nie wymagających od użytkowników wszystkich bajerów jakie trafiają w najlepsze telefony.

Plusy i Minusy:

+ świetna obudowa i zastosowane materiały
+ bateria trzyma dość długo
+ aparat fotograficzny
+ xenon
+ wygoda w pisaniu sms
+ szybki telefon

- brak Wi-FI
- brak GPS
- nie największy wyświetlacz
- zestaw jaki daje nam producent

Tak więc ma on mocne i słabe strony, ale jak to mówią nie ma nic idealnego :)
Mam nadzieję że recenzją się podobała i pomogłem trochę w wyborze telefonu.

Pozdrawiam mazi292

Użytkownik mazi292 edytował ten post 15 styczeń 2010 - 00:30

#0 Reklama

• Grupa

Napisano --

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   GGREGORII Ikona

• Bywalec
  • Ikona
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 125
  • Rejestracja 12-październik 07
  • Operator:Simplus
  • Wersja softu:R1GA028

Napisano 15 styczeń 2010 - 17:06

Hm ja nie miałem nawet płyty z oprogramowaniem. Ale po podłaczęniu do kompa uruchamia sie aplikacja która sama instaluje SEPS czy Seusa. He i instrukcja obsługi jest juz w oprogramowaniu. To duży plus bo nie trzeba szukac gdzie sie ma instrukcje tylko klikasz i masz :rolleyes:

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   mc_kibel Ikona

• Super Saiyan.
  • Ikona
  • Grupa Developer Group
  • Postów 3971
  • Rejestracja 24-styczeń 07
  • Operator:Era

Napisano 15 styczeń 2010 - 23:07

Akurat w C901 po podłączeniu telefonu komputer automatycznie instaluje sterowniki i to co trzeba - sterowniki są ukryte w FSie :)
Zestaw faktycznie pozostawia wiele do życzenia, przydałby się chociaż ten kabel USB i karta pamięci. Nie zgodzę się co do wyświetlacza - jest bardzo duży :) Mazi, Ty masz C905 więc przyzwyczaiłeś się do większego ekranu, ja miałem K770i więc ekran w C901 wydaje mi się aż za duży hehe :P Nie potrafimy być obiektywni, przyzwyczajenie to druga natura człowieka :P Osobiście uważam, że w ten telefon nie dało się wepchnąć większego wyświetlacza.

Dodam od siebie, że jak dla mnie telefon na słuchawkach (HPM-64) gra perfekcyjnie. Nic dodać, nic ująć :) Aparat robi świetne zdjęcia, pełno opcji, ksenon + dioda. A ten smile shutter to jest cudo :D Jak zobaczyłem dzisiaj jak to działa (pierwszy raz w życiu) to byłem w ciężkim szoku :)

Użytkownik mc_kibel edytował ten post 15 styczeń 2010 - 23:09

C901 SW-R1GA028 Cid53 + wszystko co najlepsze ;P

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   jonec Ikona

• CentrumSE maniak
  • Ikona
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1470
  • Rejestracja 24-maj 08
  • Operator:PLAY
  • Wersja softu:c901 CID'53

Napisano 16 styczeń 2010 - 18:25

1, mc_kibel możesz napisać jak jest ze stabilizacja bo w k770 trzeba mieć rękę snajpera
2, czy jak uruchomimy aparat mamy inne podświetlenie jak w k770 ?
3, czy przycisk spustu aparatu świeci jak w k770?
4, do jakiego modelu porównałbyś byś jakość dźwięku na buzerze ? jest lepiej niż w k770?
5, czy lcd jest tak żywy jak w k770 i czy jest przestrzeń między szybką a lcd?
5a, jak lcd sprawuje się w świetle dziennym?

Użytkownik jonec edytował ten post 16 styczeń 2010 - 18:27

Dołączona grafika

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   zielonek430 Ikona

• Użytkownik
  • Ikona
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 309
  • Rejestracja 15-maj 08
  • Operator:Orange GO

Napisano 16 styczeń 2010 - 18:31

Mogę odpowiedzieć?

ad.1 nie trzeba mieć ręki snajpera, aparat sam dobiera dobre czasy naświetlania, a jak są przydługie włącza lampę która całkowicie ułatwia sytuację
ad.2 tak, jest (softkeye, d-pad, klawisze 3, 6, 9, #, spust, galeria i wybór trybu świecą się na niebiesko, dodatkowo przy załączaniu aparatu obwódka na chwilę zaświeca się na niebiesko)
ad.3 nie wiem na jaki kolor świeci w k770, jednakże, jak już napisałem, klawisz spustu (a dokładniej jego obwódka) świeci się na niebiesko
ad.4 nie potrafie go porównać do jakiegoś innego telefonu, ale mogę powiedzieć, że gra może niekoniecznie głośniej od mojego poprzedniego telefonu jakim był k550, ale na pewno znacznie czyściej i przyjemniej (głośniczek nie jest zbyt głosny, ale gra bardzo czysto i ogólnie ładnie)
ad.5 co do ekranu mam właśnie jakieś drobne wątpliwości (choć nie wiem, czy to wina jego, czy oprogramowania) - co prawda kolory są ładne, ale np. przy zapisywaniu kontaktów jakoś dziwnie zmienia jasność i ogólnie jakoś się przebarwia, choć to tylko wtedy. Na drugą część nie potrafię odpowiedzieć
ad. 5a sprawuje się bardzo dobrze, bo czujnik światła zmienia jasność ekranu i jest on jaśniejszy i przez to staje się czytelniejszy - nie ma problemów z używaniem telefonu w pełnym świetle.

Użytkownik zielonek430 edytował ten post 16 styczeń 2010 - 18:34

Nokia 3310 ---> Siemens C75 ---> Sony Ericsson K550i@W610i ---> Sony Ericsson C901

Zapraszam do mojej strony "O Mnie"

#0 Reklama

• Grupa

Napisano --

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   mc_kibel Ikona

• Super Saiyan.
  • Ikona
  • Grupa Developer Group
  • Postów 3971
  • Rejestracja 24-styczeń 07

Napisano 16 styczeń 2010 - 20:25

Wyświetl postUżytkownik jonec dnia 16 styczeń 2010 - 18:25 napisał

1, mc_kibel możesz napisać jak jest ze stabilizacja bo w k770 trzeba mieć rękę snajpera
2, czy jak uruchomimy aparat mamy inne podświetlenie jak w k770 ?
3, czy przycisk spustu aparatu świeci jak w k770?
4, do jakiego modelu porównałbyś byś jakość dźwięku na buzerze ? jest lepiej niż w k770?
5, czy lcd jest tak żywy jak w k770 i czy jest przestrzeń między szybką a lcd?
5a, jak lcd sprawuje się w świetle dziennym?

Wyświetl postUżytkownik zielonek430 dnia 16 styczeń 2010 - 18:31 napisał

Mogę odpowiedzieć?

ad.1 nie trzeba mieć ręki snajpera, aparat sam dobiera dobre czasy naświetlania, a jak są przydługie włącza lampę która całkowicie ułatwia sytuację
ad.2 tak, jest (softkeye, d-pad, klawisze 3, 6, 9, #, spust, galeria i wybór trybu świecą się na niebiesko, dodatkowo przy załączaniu aparatu obwódka na chwilę zaświeca się na niebiesko)
ad.3 nie wiem na jaki kolor świeci w k770, jednakże, jak już napisałem, klawisz spustu (a dokładniej jego obwódka) świeci się na niebiesko
ad.4 nie potrafie go porównać do jakiegoś innego telefonu, ale mogę powiedzieć, że gra może niekoniecznie głośniej od mojego poprzedniego telefonu jakim był k550, ale na pewno znacznie czyściej i przyjemniej (głośniczek nie jest zbyt głosny, ale gra bardzo czysto i ogólnie ładnie)
ad.5 co do ekranu mam właśnie jakieś drobne wątpliwości (choć nie wiem, czy to wina jego, czy oprogramowania) - co prawda kolory są ładne, ale np. przy zapisywaniu kontaktów jakoś dziwnie zmienia jasność i ogólnie jakoś się przebarwia, choć to tylko wtedy. Na drugą część nie potrafię odpowiedzieć
ad. 5a sprawuje się bardzo dobrze, bo czujnik światła zmienia jasność ekranu i jest on jaśniejszy i przez to staje się czytelniejszy - nie ma problemów z używaniem telefonu w pełnym świetle.

4. Gra dużo lepiej od K770i - basik i sopranik są baaardzo przyjemne, aż miło się słucha. Głośnik z K770i piszczy jak chomik z astmą po maratonie :P
5. Ekran jest w porządku. Te "przebarwianie" to efekt przyciemniania tła pod oknami dialogowymi, co jest niezbyt płynne (kolor tego ustawia się w motywie, nie wiem w której zakładce ale w polu DIM). Wystarczy zainstalować patcha "Remove background darkening in dialog windows" i tych ściemnień nie będzie :P

Ogólnie jestem strasznie dumny z telefonu. I nie zamieniłbym go z powrotem na K770 :P

Użytkownik mc_kibel edytował ten post 16 styczeń 2010 - 20:26

C901 SW-R1GA028 Cid53 + wszystko co najlepsze ;P

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   ApolloCridd Ikona

• Nowy
  • Ikona
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 22
  • Rejestracja 30-sierpień 09

Napisano 17 styczeń 2010 - 14:38

Wczoraj kupiłem ten model i jestem z niego bardzo zadowolony, w porównaniu do c902 jest moim zdaniem lepszy ;) Zastosowanie lampy błyskowej bardzo poprawia jakoś zdjęć, a klawisze są bardzo wygodne i przyjemne w pisaniu sms-ów. Poza tym nie muszę wgrywać flash menu jest już w telefonie :) W zestawie nie miałem kabelka usb ale na szczęście został mi z starego telefoniku c902 :) Bardzo polecam telefonik wszystkim użytkownikom na pewno ich nie rozczaruje :)

Strona 1 z 1