Forum CentrumSE.pl - Największe centrum dyskusyjne Sony Ericsson w Polsce: Gflash - Forum CentrumSE.pl - Największe centrum dyskusyjne Sony Ericsson w Polsce

Skocz do zawartości

Promuj temat na:   email facebook google
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Gflash

#1 Guest_dante_*

• Grupa Guests

Napisano 08 styczeń 2008 - 15:08

Zaktualizowany poradnik do programu GFlash

Od pojawienia się programu GFlash minęło trochę czasu, jednak jak to w przyrodzie bywa, program przez ten czas ewoluował. Obecnie dzięki takim osobom jak jagheterfredrik, hendrix, darkmen i gbrooks, program GFlash oferuje nam o wiele więcej możliwości niż wcześniej.
Poradnik ten jest głównie wytłumaczeniem dalszej możliwości tego programu. Dlatego zapraszam do jego lektury i zapoznania się z nowymi opcjami, jakie daje nam program G-flash.
Aktualna, najnowsza wersja GFlash 2.06 beta daje nam kilka nowych opcji:
• możliwość rozszerzenia pamięci na sms
• możliwość flashowania E-romu
• możliwość sczytania GDFS
• możliwość wgrywania patchy
• możliwość kasowania patchy
• możliwość odczytania kodu blokady telefonu
W najnowszej wersji programu, poprawiono również opcje dostępne w starszej wersji programu:
• flashowanie Main i FS
Pierwszą rzucającą się w oczy poprawką w zakładce „Flashing”, jest możliwość wyboru modelu telefonu jaki chcemy flashować oraz CDA. Teraz model telefonu, jak i CDA wybieramy z listy.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Z nowych opcji, z jakich na pewno skorzystamy, jest możliwość powiększenia pamięci sms. Aby tego dokonać, należy wybrać zakładkę „Extras” i kliknąć na „Extend SMS storage”. Program poprosi nas o podłączenie telefonu do komputera, za pomocą kabla DCU-60 z wciśniętym klawiszem „c”. Po podłączeniu telefonu, program rozszerzy nam pamięć na sms-y do kilkunastu tysięcy. Całość operacji będzie trwała z 10 sek.
Dołączona grafika

Kolejną nową opcją jest możliwość wgrywania patchy. Do tej pory opcję tą udostępniał nam program FAR z pluginem SEFP. Teraz wystarczy tylko wejść w zakładkę „Repair/GDFS/Patching”, zaznaczyć pole "Patch" oraz „Apply VKP-patch” – jeżeli chcemy wgrać patche lub „Remove VKP-patch” – jeżeli chcemy usunąć patce. Kolejnym krokiem będzie kliknięcie na "Add" i wybranie pacha lub patchy, jakie chcemy wgrać. Gdy już wszystko wybierzemy, klikamy na „Repair/Read/Patch”, podłączamy telefon i czekamy. Przypomnę tylko, że patche muszą posiadać rozszerzenie.vkp
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Następną ciekawostką jest możliwość ściągnięcia kodu blokady telefonu. Aby tego dokonać, wchodzimy w zakładkę „Unlocking” i zaznaczamy „Read user lock code”, a następnie klikamy na „Unlock Read” i po niecałej sekundzie w lewej części programu, mamy widoczny kod blokady telefonu.
Dołączona grafika

Opcji czytania GDFS-u i flashu E-ROM-u nie testowałem, ponieważ w modelach K750i | D750i | W800i nie wykonuje się tego zbyt często. Zwłaszcza, jeżeli chodzi o flash E-ROM-u.

Autor: Michał Dejcz (Michu0104)
Link do głównego tematu klik

Najczęsciej zadawane pytania i odpowiedzi:

1. Czy obsługuje cid 49 ?
Odp: Nie

2. Mam soft od W800i i chce z powrotem D750i co mam zrobić ?
Odp: Ściągnij z topsony soft od K750i i przeflashuj GFlashem, wg. instrukcji tylko zamiast plików z softem W800i, wskaż mu soft od K750i.

3. Chciałem was spytac ... Czy Gflash poradzi sobie ze sflashowaniem telefonu Z520i z CID 36 oczywiście ? Czy on tylko obsługuje K/W/D ... bo mam problem z Z520 kuzynki i nie wiem czy czegoś Mi gflash nie sknoci. Pytam głównie dlatego bo w finalizacji telefonu nie ma do wyboru Ani modelu ani CDA dla Z520 w Gflahu a niby jak mam wybór jaki fon chce flashowac i jakim kablem to pisze Z520:/ Niby stary wyjadacz ale wole spytać.
Odp: Nic sie nie stanie. Tam gdzie masz model wpisz po prostu Z520i a tam gdzie jest CDA to wpisz CDA z tego SE i już.

4. Jeszcze tylko chce sobie wgrać sterownik dźwięku od W900, ale do tego musze już użyć fara. Czy może sie mylę i można zrobić to gflash'em?
Odp: Niestety, FAR albo phone XS / XS++ ale o tym już są tematy co i jak...
Najlepiej to zrobić FARem, sterownik wrzucasz do: \FS\ifs\settings\acoustic. Jak to zrobić poszukaj na forum.

5. Zabrałem sie za rozszerzenie pamięci sms, po wszystkim zostało mi 6 sms:/ reszta sie wykasowała ??? Nie sądzę żeby to na tym polegało, ale robiłem wszystko wg instrukcji:/
Odp: To, że po operacji rozszerzenia pamięci sms traci się obecnie przechowywane wiadomości jest całkowicie normalne. Wynika to, że zmiany domyślnej lokalizacji przechowywanych wiadomości.

5.1

Cytat

To, że po operacji rozszerzenia pamięci sms traci się obecnie przechowywane wiadomości jest całkowicie normalne. Wynika to ze zmiany domyślnej lokalizacji przechowywanych wiadomości.

A jak sie zrobi kopie zapasowa MyPhoneExplorer to można je z powrotem wgrać i wszystko będzie oki?
I czy jest to operacja odwracalna?

Odp: Tak, później możesz przywrócić wcześniej utworzoną kopię zapasową telefonu.

6. Mój D750 jest wykrywany przez program, ale w momencie gdy chcę zacząć flashowanie wszystkie dane są sczytywane i na tym się kończy.. Waiting for answer from the phone. (mimo tego ze ma wersje cid itp itd)
Wybierałem W800i jako model telefonu, spróbuje K750 (D nie ma na liście)
CID36, BROWN <- może to jest przyczyna? czy Gflash zwyczajnie nie zrobi mi D750?

Odp: Aby używać GFlasha musisz mieć CID36 i certyfikat RED.

7. Przy flashowaniu K750i Gflash'em na W800i mam w programie wybrać model k750 czy w800 ?

Odp1: Musisz wybrać model jaki aktualnie posiadasz czyli K750.
Odp2: Wybacz, ale bzdury opowiadasz dry.gif Wybierasz model z jakiego wgrywasz soft, czyli gdy flashujesz K750i do W800i to wybierasz W800i.
Odp3: Przepraszam, może się pomyliłem. Ale z tego co pamiętam to wybierałem właśnie K750 i wszystko szło w porządku. Teraz właśnie dzięki MaTiX_lama mam w K750 soft od W800 i wszystko działa jak należy.
Ja także zawsze wybierałem ten model telefonu, który sie zgadza z aktualnym softem, czyli jak wgrywałem do k750 soft od w800 wybierałem k750 i wszystko śmigało ok:) Na odwrót także wszystko szlo bez problemów.

Wiadomo, że są tematy przyklejone w których od dłuższego czasu nic nie napisano. Postanowiłem się nimi zaopiekować :D odpiąć je i zrobić taki małe faq z każdego, czyli temat połączyć z postami/pytaniami/odpowiedziami. To jest moje pierwsze "dziecko".Proszę o komentarze/sugestie/opinie. Co dodać/ująć/zmienić, by w dalszej pracy z innymi wiedział czym się kierować.

pozdrawiam

Użytkownik dante edytował ten post 11 luty 2008 - 11:28

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1