Forum CentrumSE.pl - Największe centrum dyskusyjne Sony Ericsson w Polsce: DavinciTeam Logger - Instrukcja flashowania, zmiana CDA - Forum CentrumSE.pl - Największe centrum dyskusyjne Sony Ericsson w Polsce

Skocz do zawartości

Promuj temat na:   email facebook google
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

DavinciTeam Logger - Instrukcja flashowania, zmiana CDA

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   hakatu Ikona

• Nowy
  • Ikona
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 43
  • Rejestracja 29-sierpień 06
  • Operator:Orange

Napisano 31 sierpień 2006 - 21:42

1. Wstep

Ze względu na ostatnie pytania kilku forumowiczów odnośnie zmian/aktualizacji softu za pomocą klienta Davinci, postanowiłem napisać instrukcję zawierającą odpowiedzi na najczęściej padające pytania.

Instrukcja powstała w oparciu o telefon W810i.

Nie ponoszę jakiejkolwiek odpowiedzialności za niepoprawne załadowanie softu do telefonu lub wynikłe z tego uszkodzenia/problemy.

Opisana tutaj metoda jest sprawdzona.

2. Co będzie potrzebne

- telefon z naładowaną do pełna baterią i statusem 'RED'
- kabel DCU-60 (dostarczony w komplecie z telefonem)
- kredyt Davinci (jak go zdobyć jest opisane w dalszej części poradnika)
- klient Davinci (jw.)
- odrobina samozaparcia
- puszka Carlsberg`a

3. Kredyt Davinci

Finalizacja każdej operacji wykonywanej klientem Davinci pobiera z naszego konta jeden kredyt. Należy ich używać rozważnie, gdyż nie są one tanie.
Zdobyć je można kupując na stronie Davinci team za €10.00/sztuka. Jednakże, na polskich stronach można je dostać po ~20zł. Najszybsza metoda, to użycie tego odnośnika i wybranie jednego adresu.

4. Aktualizacja oprogramowania telefonu
a. pobranie niezbędnych narzędzi

Klienta davinci można pobrać z tego adresu, a sterowniki dla USB stąd (jeśli mamy zainstalowanego SEUSa, SE PC Suite to dodatkowe sterowniki nie są już wymagane).

Instalacji samych sterowników nie będę opisywał, gdyż jest to zadanie na tyle proste, iż większość osób czytających ten poradnik sobie poradzi.

Po rozpakowaniu archiwum zawierającego klienta Davinci uruchamiamy program 'DavinciFlasher.exe' i sprawdzamy jego łączność z telefonem:
- klikamy przycisk "Read CID/Test cable"
- przy wyłączonym telefonie, trzymamy przycisk 'C' i podpinamy kabel do portu w telefonie
- puszczamy przycisk 'C'

Jesli wszystko jest dobrze, powinnyśmy w lewym oknie programu uzyskać informacje o naszym telefonie (CID, CDA, itp.) Jeśli nie, należy powtórzyć procedurę upewniając się czy nie jest równocześnie przyciskany inny klawisz i czy kabel USB jest poprawnie podpięty. Jeśli nie pomaga, należy powtórzyć instalację sterowników i sprawdzić dodatkowo komunikację z telefonem za pomocą innego programu (np.: SEUS, MPE).

b. pobieranie oprogramowania dla telefonu.

Ze strony ftp://ftp.seuniverse...ericsson_files/ pobieramy odpowiednią dla posiadanego modelu wersję oprogramowania z odpowiednim językiem, pamiętając aby pobrać plik FS i MAIN.

Oznaczenia znajdują się tutaj: link.

Dla posiadaczy w810i polecam następujące dwa pliki (są to starsze wersje oprogramowania, jednak wg mnie są "podstawowe" i posiadają w miare mało błędów. Zawsze można je uaktualnić poprzez SEUS):
ftp://ftp.seuniverse...CENT_EUROPE.DVT
ftp://ftp.seuniverse..._GENERIC_HN.DVT

c. Flashowanie telefonu

W tym miejscu pragnę przypomnieć, iż wgranie nowego oprogramowania czyści całkowicie pamięć telefonu (kontakty, ustawienia, pliki użytkownika) i radzę wykonać wcześniej ich kopię zapasową (np.: za pomocą MPE).

Bateria w telefonie musi być naładowana na 100%, czyli do momenu, aż wyłączony telefon podpięty do ładowarki pokaże odpowiedni komunikat o pełnej baterii.

Z telefonu należy wyjąć kartę sim.

Nie włączamy telefonu.

1. Uruchamiamy klienta Davinci i sprawdzamy komunikację telefonu z komputerem - 'Read CID/Test cable'. Postępujemy zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi wcześniej. Wprowadzamy nazwę użytkownika i hasło do naszego konta, a następnie klikamy 'Info' aby sprawdzić komunikację z serwerem. W lewym oknie programu powinny pojawić sie informacje o posiadanej ilości kredytów.

2. Wybieramy odpowiednie CDA (dla Polski jest to CDA102555/2) aby móc kożystać z SEUSa.

3. Wybieramy plik MAIN flasha, oraz plik FS. Upewniamy się, czy są one tej samej wersji. Upewniamy sie, czy dla pól MAIN i FS zostały wybrane poprawne pliki.

4. Zaznaczamy 'Finalization'.

5. Klikamy 'Flash'

6. Dopóki program nie zakomunikuje nam zakończenia procedury flashowania (Flash Finalization - successfull!!), nie dotykamy telefonu/komputera/kabla USB.

7. Po zakończnym wgrywaniu oprogramowania, odłączamy kabel, wyjmujemy i wkładamy ponownie baterię wraz z kartą sim, a następnie włączamy telefon.

Obszerny poradnik w języku angielskim (wraz ze screenami z programu) znajduje się tutaj.

Dopijamy do końca browar i cieszymy się nowym softem w telefonie (oraz ew. aktualizujemy poprzez SEUS).

Hudini edit: Temat przykleiłem.Pozdrawiam 8)
majaque edit: Za to ja - odpinam. Przedawniony tutorial. ;)

Użytkownik majaque edytował ten post 29 styczeń 2009 - 22:49

#0 Reklama

• Grupa

Napisano --

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   sebulba Ikona

• Stały bywalec
  • Ikona
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 273
  • Rejestracja 16-grudzień 05

Napisano 01 wrzesień 2006 - 11:09

A możesz podać jakąś strone polską do kredytów :)
P.S Bardzo ładnie zrobiony poradnik.
Pozdrawiam~~

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   slaslu Ikona

• Stały bywalec
  • Ikona
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 226
  • Rejestracja 15-lipiec 06
  • Operator:Era

Napisano 02 wrzesień 2006 - 20:47

można by jeszcze zrobić screen z programu, to wtedy by już napewno nikt nie miał problemów
Dołączona grafika

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   sebulba Ikona

• Stały bywalec
  • Ikona
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 273
  • Rejestracja 16-grudzień 05

Napisano 07 wrzesień 2006 - 15:57

Może ktoś wstawić tutaj nowszy soft, bo z topsony nie mogę bo zgubiłem hasło :happy:, a na tym ftp coś się nie mogę połapać. Chodzi o R4DB005.
Dzięki z góry.

Już nie potrzebuje wgrałem tego co podał hakatu, i zrobiłem aktualizacje przez fona.

Strona 1 z 1